Sint Walburgstraat 7, Groningen

Omschrijving

UNIEK OBJECT!!!

Wonen in het centrum van Groningen onder de Martinitoren, grenzend aan het mooie stukje groen "Martinikerkhof" en op steenworp afstand van de Grote markt? Dat kan in deze unieke, onder monumentenzorg (vrijwillig) vrijstaande, stadswoning (met winkel) uit de 17e eeuw.
Het betreft hier een bijzonder object met een speelse indeling, hetgeen het ook zeer geschikt maakt voor een combinatie wonen / werken maar ook eventueel voor dubbele bewoning.
Vanuit de woonkamer op de eerste etage kunt u genieten van een schitterend uitzicht.

In de jaren '70 en '80 is het perceel met zeer veel zorg geheel gerestaureerd in authentieke stijl

GESCHIEDENIS

Het huis aan de Sint Walburgstraat 7 toont in zijn fraai genuanceerde baksteengevels duidelijk een stuk bouwgeschiedenis. Ondanks de 19e eeuwse aandoende voorgevel, wordt bij beter toezien duidelijk dat we hier met een veel ouder pand te maken hebben.
In de zijgevel wijst het grote baksteenformaat 7,5 cm dik op de 15e of 16e eeuw. Het koor van Martini uit circa 1425 is van soortgelijke stenen gebouwd.

Verder is de bakstenen zijgevel in de 18e eeuw verhoogd met gele Friese steentjes. Het oorspronkelijke huis had slechts één verdieping met een kap.Op de eerste plattegrond van Haubois (uit circa 1645) staat dit pand op deze wijze afgebeeld.
Ook het naastliggende pand telde één laag met dwarskap, terwijl het daar naastliggende pand al de twee verdiepingen met kap vertoonde, zoals het nu nog staat, zij het met een geheel nieuwe voorgevel. In deze periode wordt gesproken van vier Fraterhuisjes.

Op de kaart staat een pomp aangeduid, welke in de akte van 1626 put wordt genoemd, waarover de toenmalige koper het gebruiksrecht had.

In de 17e eeuw moest een vast huur van 9 daalders aan de Martinikerk betaald worden, later aan de voogden van het fraterhuis.

Tegen het einde van de 17e eeuw was hier een brouwerij gevestigd, want uit de woning hing een “distilleerketel”.

Het achterhuis is in de 18e eeuw gebouwd in de oorspronkelijke tuin, welke toen nog bij de Stadhoudershof (thans Prinsenhof) heeft behoord. In de 19e eeuw zal het huis in tweeën gesplitst zijn.

Tot de restauratie in de zeventiger jaren had het huis een houten buitentrap, welke toegang tot de bovenwoning gaf.

De huidige verbouwing heeft ten doel gehad een fraaie boutique voor hoog gekwalificeerde damesmode op de begane grond in te richten en boven een compleet woonhuis te maken.
Op deze wijze blijft het een woonhuis, dat mede bepalend is voor het stadsbeeld en de stadsgeschiedenis bewoond, terwijl de boutique op een zeer bescheiden wijze het bouwwerk geheel in zijn waarde liet.


INDELING

Begane grond:
entree, hal, toilet met fonteintje, winkel annex werkruimte ca. 10.75x4.50m met een prachtige "authentieke aankleding" en een eigen vooringang, kamer ca. 4.70x3.50m met een eenvoudige keukeninrichting - vaste kast - schouw - binnendeur naar inpandige fietsenberging ca. 8m2 met een zij ingang.

Eerste etage:
overloop, slaapkamer ca. 21m2, badkamer met ligbad/douche - 2de hangend toilet - badmeubel met wastafel, lichte woonkamer met een open keuken (totaal groot ca. 54m2) met een parketvloer en een gashaard met eiken antieke gebeeldhouwde schouw.

Tweede etage:
overloop met bergruimte in het knieschot en een vaste inloopkast, slaapkamer ca 16m2 met wasmachine aansluiting en bergruimte, 2de badkamer met douche - 3e toilet - 2x wastafel, slaapkamer ca. 22m2 (gemeten vanaf de 1,5m lijn) met een fraaie laminaatvloer.

Derde etage:
niet betimmerde vliering.

BIJZONDERHEDEN
- keuken is voorzien van keramische kookplaat - grill plaat - afzuigkap - dubbele spoelbak.
- ged. dubbele voorzetbeglazing.
- c.v. gas combi ketel en een gashaard.
- het geheel is gedeeltelijk gestoffeerd cq. gemeubileerd.
- voorzien van alarminstallatie

Share